Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης Καισαιριανής

Ψήφισμα για το θέμα των φοιτητικών εστιών

 
Φέτος από την αρχή της χρονιάς παρατηρούμε μια πολύ πιο έντονη και συντονισμένη πολιτική υποβάθμισης της καθημερινότητας των οικοτρόφων και των εργαζομένων μέσα στην εστία και προσπάθειας εφαρμογής του αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού, που κορυφώθηκε με το ενδεχόμενο κλεισίματος της ΦΕΕΜΠ, κατάργησης-συγχώνευσης του ΕΙΝ και πρότασης του υπουργείου να δημιουργηθεί ιδιωτική εστία στην Αθήνα. Ο σύλλογος της ΦΕΕΜΠ με μοναδικό όπλο τις ανάγκες του αγωνίζεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες για να μην κλείσει η εστία του και να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της φοιτητικής μέριμνας. Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου ξεκίνησε κατάληψη στην διοίκηση της εστίας με κύριο αίτημα να διασφαλιστεί η λειτουργία της μετά την λήξη της σύμβασης μεταξύ ΕΙΝ και ΕΜΠ και να μην επιβληθεί κανένα ιδιωτικοοικονομικό κριτήριο.
Οι εστίες έχουν οδηγηθεί σε οριακή κατάσταση με σοβαρά προβλήματα συντήρησης και φύλαξης. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει δεν φθάνουν για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες της και οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν κάτω από το άθλιο καθεστώς των εργολάβων. Επιπλέον, η τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης για συγχώνευση-κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, του δημόσιου φορέα, δηλαδή, που είναι υπεύθυνος για τη μέριμνα των μαθητών και των φοιτητών, σημαίνει αφενός ότι πολλοί εργαζόμενοι του ΕΙΝ θα πεταχθούν «αξιοκρατικώς» στο δρόμο μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης μέσω ΑΣΕΠ και αφετέρου ότι θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η φοιτητική μέριμνα και θα οδηγηθεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση ή ακόμη και την κατάργηση της.
Η μεθοδευμένη προσπάθεια ισοπέδωσης της φοιτητικής μέριμνας συνδέεται άμεσα με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που μειώνει την κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια, εξαρτώντας τα από ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις και εισάγοντας στην οργάνωση και λειτουργία τους ανταποδοτικά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και φυσικά με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που έχει επιλέξει ξεκάθαρα να υπερασπιστεί το κεφάλαιο και να τσακίσει κάθε κεκτημένο του λαϊκού κινήματος φέρνοντας ως πρόσχημα τις πιέσεις από ΕΕ και ΔΝΤ. Σ¨αυτή την επίθεση πρέπει να απαντήσουμε αποφαστικά και μαζικά.
Το κλείσιμο των εστιών έχει αποτραπεί πολλές φορές στο παρελθόν με δυναμικές και συλλογικές κινητοποιήσεις των εστιακών συλλόγων, στήριξη από φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία εργαζομένων.

Απαιτούμε:
  • Καμία εστία να μην κλείσει, κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί.
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία, στέγαση και σίτιση.
  • Ανέγερση νέων εστιών, συντήρηση των ήδη υπαρχουσών και στελέχωσή τους με επαρκές, δημόσιο και μόνιμο προσωπικό.
  • Ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των εστιών, που θα χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ελέγχεται από το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 1/7 στις 11:00 στο υπουργείο παιδείας μαζί με φοιτητικούς συλλόγους και συλλόγους οικοτρόφων εστιών απ΄ όλη την Ελλάδα.


Η Λαϊκή Συνέλευση Καισαιριανής της Δευτέρας 27/6/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου